Tutkimushuijaus
Olet ehkä kuullut väitteen kuinka me emme voi uskoa tutkimuksiin silloin kun valitsemme meille sopivaa ruokavaliota. Jos olet, sinun kannattaa pysähtyä lukemaan tämä blogaus rauhassa ja ajatuksella.
Ihminen uskoo ja tekee uskonsa perusteella päätöksensä, ihminen ei tee tiedon pohjalta päätöstään.
Tämän todistaa anekdoottiteoria.
Me uskomme ennemmin jonkun yhden ihmisen tai pienen pienen porukan (joka somessa näyttäytyy isona) omaa julistusta ja kokemusta kuin oikeaa tiedettä jossa ammattilaiset ovat tutkineet asiaa.
Jos et usko tieteeseen vaan uskot että se on manipuloitua ja valheellista ja sillä yritetään vain saada meidät harhaan, niin
uskotko, että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää?
Miksi uskot niin?
Uskotko siinä tiedettä?
Entä ne jotka polttavat tupakkaa mutta eivät koskaan sairastu keuhkosyöpään? Tarkoittaako se sitä että tupakka ei aiheuta keuhkosyöpää?
Kumoavatko ne ihmiset tutkimukset tupakan syöpää aiheuttavasta vaikutuksesta?
Eivät.
Mutta ravinnon kohdalla me tunnumme jatkuvasti ajattelevan niin.
Anekdootti on yhden ihmisen oma kokemus. Se voi olla mitä vain. Suuret ja laadukkaat tutkimukset eivät kumoudu anekdooteilla.
Se että Pertti Porvoosta ei sairastunut keuhkosyöpään, vaikka veti joka päivä askin marlboroa, ei kumoa tutkimustietoa siitä että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää.
Joku teoria siitä että ulkomaiset hedelmät eivät olisi meille hyväksi, tai että maaperän köyhtymisen vuoksi emme saisi kaikkea tarvittavaa kasviksista, ei kumoa sitä että meillä on edelleen isoja ja laadukkaita tutkimuksia kasvisten ja hedelmien terveyttä edistävistä vaikutuksista. Ja ne tutkimukset ovat tehty juuri näillä tuontihedelmillä sekä köyhtyneen maaperän kasviksilla.
Tiedän että on trendikästä ja osaavalta tuntuvaa kuulla ja hakea ”salaisuuksia”, jotain syvempää tietoa ravinnosta ja jotain sellaista mitä virallinen taho ei meille kerro.
Me uskomme että totuus löytyy niistä salaisuuksista. (Ja olisi ihanaa löytää jokin kiva syy sille miksi voisi vain valita oman uskomuksensa mukaisen ruokavalion.)
Mutta totuus on hyvin yksinkertainen ja suoraan nenämme edessä.
Hedelmät ovat hyvä esimerkki. Niistä kuulee monenlaisia teorioita joissa niiden terveellisyys kyseenalaistetaan.
Mutta.
Me emme sairastu tuontihedelmien vuoksi!
Meidän terveytemme EI ole huono tuontihedelmien vuoksi. Lähtökohtaisesti me emme edes syö hedelmiä. Ihmiset eivät jaksa edes kuoria appelsiineja saatikka että ne appelsiinit sitten olisivat ongelmiemme syy tai niiden poisjättäminen olisi sitten se vastaus täydelliseen terveyteen.
Me sairastumme koska syömme elimistöämme vastaan. Me syömme eläinperäistä ravintoa ja prosessoitua moskaa.
Nyt on ihana appelsiiniaika. Kyllä, ne tuodaan pimeässä kontissa jostain kaukaa minulle.
Mutta sen sijaan että demonisoisin ne, syön ne kiitollisina ja ajattelen että maailma on mahtavasti edistynyt! Sen ansiosta minulla on täällä pohjolassakin mahdollisuus saada etelän herkkuja syödäkseni eikä yrittää vain pärjätä sillä mitä meillä täällä kasvaa.
Koska se olisi todellakin aikamoista selviytymistä. Ei lähellekään ihannetta.
Ps. On täysin mahdollista sairastua vaikka söisi kasviperäisesti. Se ei silti tarkoita että kasviperäinen ruokavalio ei olisi hyvä ja terveyttä edistävä ja että niin ei kannattaisi syödä.
On myös täysin mahdollista, että ei ole saanut riittäviä tuloksia paranemiseensa kasvipohjaisella ravinnolla. Sekään ei tarkoita sitä, että vastaus löytyisi jostain muusta ruokavaliosta.
Meidän pitää vain nostaa ravinto ja kaikki muu elämässämme riittävän optimaaliselle tasolle, jotta solut pystyvät eheytymään.
Pps. Näistä tutkimuksista voit lukea kuinka enemmän kasvipitoista ravintoa syövät pystyivät taistelemaan paremmin koronavirusta vastaan. Eli vaikka me emme pystyisi täysin pysymään terveinä kasvipohjaisella ravinnolla, tutkimukset näyttävät että me pärjäämme sen avulla PAREMMIN!
https://nutrition.bmj.com/content/early/2024/01/02/bmjnph-2023-000629
https://nutrition.bmj.com/content/4/1/257
pps. Muistathan, että terveyteen vaikuttavat monet muutkin elämäntavat kuin vain syöminen.