Eläin- vai kasviproteiini?
Kuin tilauksesta julkaistiin juuri iso ja hyvin tarkkailtu terveystutkimus eläinperäisen proteiinin vaihtamisesta kasviproteiiniin. Sopivasti juuri kun suomalaiset kohisevat uusista ravintosuosituksistaan ja monet terveysgurutkin arvostelevat niitä.
Ravitsemussuositukset suosittelevat eläinproteiinin korvaamista kasviproteiinilla, mutta ihanteellinen kasvi-eläinproteiinisuhde (P:A) on edelleen tuntematon.
Tutkimus pyrki arvioimaan P:A-suhteen ja sattuvan sydän- ja verisuonitaudin (CVD), sepelvaltimotaudin (CAD) ja aivohalvauksen välisiä yhteyksiä kolmessa kohorttitutkimuksessa. (Kohortti on joukko ihmisiä, jotka on valittu tilastolliseen tutkimukseen jonkin yhteisen piirteen perusteella.)
Tutkimuksessa olivat mukana:
70918 naista vuosina 1984–2016 (Nurses Health Study)
89205 naista vuosina 1991–2017 (NHSII)
42740 miestä vuosina 1986–2016 (Health Professionals Follow-up Study)
P:A-suhde perustui kasvi- ja eläinproteiinin energiaprosenttiin, ja se arvioitiin food frequency kyselyillä neljän vuoden välein. (Tämä on yleinen tutkimusmenetelmä ravinto- ja terveystutkimuksissa.)
Lopputuloksena tutkimus totesi, että yhdysvaltalaisilla aikuisilla tehdyissä kohorttitutkimuksissa korkeampi kasvi-eläinproteiinisuhde liittyy pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin, mutta ei aivohalvauksen riskiin. Lisäksi korkeampi suhde yhdistettynä korkeampaan proteiinitiheyteen osoitti eniten kardiovaskulaarista hyötyä.
Tämä tarkoittaa sitä, että SUURIN osa ihmisistä VÄHENTÄÄ selkeästi sydän- ja verisuonisairauksien sekä sepelvaltimotaudin riskiä vaihtamalla eläinproteiinin kasviproteiinilähteisiin.
Huomaa, että aina löytyy ”Pertti Porvoosta”, joka syö pihvinsä moninkertaisena, vetää kaksi askia Marlboroa päivässä ja elää terveenä satavuotiaaksi.
Mutta Pertti on POIKKEUS ja Pertin todistusarvo on vain anekdoottinen. Se ei poista sitä, että SUURIN osa ihmisistä lisää eläinproteiinilla sairastumisriskiään sydän -ja verisuonisairauksiin.
Mutta mitä ne kasviperäiset proteiinin lähteet sitten ovat?
KAIKKI kasvit sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot. Joten kasviksia syömällä et voi välttyä proteiinin saannilta.
Meidän ei myöskään ole mikään pakko painottaa kasviksissa niin sanottuja proteiinipitoisempia kasviksia saadaksemme kaikki tarpeellinen. Pääasia on syödä oman energiatarpeen verran kasviksia.
Mutta jos haluaa, voi panostaa vaikka näihin Kaunistaviin ja hyviin kasviproteiinin lähteisiin:
⭐️ Lehtivihreät
⭐️ Ristikukkaiset kasvikset
⭐️ Chian- ja pellavansiemenet
⭐️ Linssit
⭐️ Pavut
⭐️ Tofu
⭐️ Ja kaikki muutkin palkokasvit kuten kikherneet
Ps. Tarkkasilmäinen ehkä huomasi, että tuo tutkimuskin perustui ENERGIAPROSENTTIIN. Yleisesti me luulemme, että ravinto lasketaan annoksen painon mukaan. Mutta kun halutaan oikeasti arvioida ja tietää mihin ravinto pohjaa, katsotaan ja verrataan sen energiamäärää, ei painoa. (Tulen opettamaan tätä vielä myöhemmin enemmän).