Väitteet Kaunistavasta

Vastineeni Anna Ofakashan väitteisiin Kaunistavasta

Sain kesälomallani viestin seuraajaltani. Viestissä oli kuvakaappaukset hyvinvointivalmentaja Anna Ofakashan instagram-stooreista. Stooreissa Anna kertoi oman näkemyksensä Kaunistavasta. Tämänlaisia tapauksia tulee aina silloin tällöin. Yleensä ohitan ne nätisti ja jatkan omaa työtäni. Tällä kertaa ajattelin tehdä toisin.

Veganismin vastaisuus on noussut karnivoren sekä salaliittoteorioiden myötä ja ihmisten epätietoisuus lisääntyy hurjaa vauhtia. Oppeja ravinnosta pohjataan nykyään valitettavan paljon uskomuksiin, teorioihin sekä anekdootteihin ja väittämiin joissa ei ole osaavaa ymmärrystä taustalla.

Siksi lähdin purkamaan tätä. Tämä ei ole millään tavalla henkilökohtaisesti Annaa vastaan, en tunne häntä, enkä hänen opetuksiaan kuin sen hyppysellisen verran mitä tein taustatutkimusta tätä kirjoitusta varten. Annalla on ihan varmasti hyvä tarkoitus kaikessa mitä hän opettaa.

Puran tässä kirjoituksessani nämä Annan näkemykset yksi kerrallaan. Kun luin näitä, olin hetken aikaa aika ihmeissäni. Anna ei tunne minua, ei opetuksiani eikä Kaunistavaa. Se näkyy monesta argumentista, joissa hän antaa ymmärtää, että hän tietää asioita syvemmin Kaunistavan takana kuin minä.

Postauksessani Annan kirjoitukset ovat aina kursiivilla. Ne ovat suoraan hänen omia kirjoituksiaan Kaunistavasta. Postaukseni sisältää myös kuvakaappaukset näistä kirjoituksista, jotta voit tarkastaa itse kaiken. Kuvakaappaukset löydät postauksen lopusta. Minä en ole muokannut niistä mitään. Stoorit on postattu hänen IG:ssään 2.7.24 ja minulle ne lähettivät seuraajani. Minua ei ole tägätty stooreihin enkä itse seuraa Annaa.

Kun julkaisin tämän kirjoitukseni, laitoin Annalle viestin, jossa kerroin tästä vastineestani.

KOROSTAN VIELÄ, ETTÄ TÄMÄ EI OLEMINUN PUOLELTANI MILLÄÄN TAVALLA ANNAA KOHTAAN VIHAMIELISTÄ TAI HYÖKKÄÄVÄÄ. TEEN TÄMÄN VAIN, JOTTA YMMÄRRYS JA TIETOISUUS HYVÄSTÄ RAVINNOSTA LISÄÄNTYY. Tässä blogauksessa ei keskitytä millään tavoin arvostelemaan Annaa tai hänen työtään. Tässä on tarkoitus tuoda esille virheellisiä väitteitä koskien Kaunistavaa, väitteitä joita useamminkin ja muualtakin kuulee. Itseasiassa kiitos kuuluu Annalle, hän antoi hyvät aiheet ravintokeskusteluun, lämmin kiitos siis näistä <3

Anna Ofakasha

Tietoisuus- ja hyvinvointivalmentaja naisille

Claircognizant Social Psychologist (selvänäköinen sosiaalipsykologi)

Soul-led & heart centered coaching for women (sielujohdannaista ja sydänkeskeistä valmennusta naisille)

Oma lisäys:

Itselleni claircognizant oli hieman outo ja uusi sana, vaikka itsekin olen sukeltanut syvälle siihen maailmaan. Siksi kirjoitin sen tähän auki myös sinulle, mikäli ihmettelet sitä. Meedioiden mukaan claircognizant tarkoittaa yksinkertaisesti henkilöä, joka näkee tulevaisuudesta asioita.

Cognizance tarkoittaa tietoisuutta tai tietoa, joten claircognizanteiksi itseään kutsuvat kertovat omaavansa intuitiomaista psyykkistä näkökykyä.

Jaan tähän postaukseen viitteitä joista voit itse lähteä tutkimaan asioita. Haluan sanoa yleisesti tutkimuksista sen, että vaikka jotkin tutkimukset ovat puolueellisia ja jopa maksettujakin, meidän pitää ymmärtää että aina ei ole niin. On paljon todella hyviä tutkimuksia. Siksi me voimme käyttää sellaisia hyvinä ohjeina ravintoon ja terveyteen liittyen. Tutkijat eivät ole tyhmiä, he tietävät kyllä mitä tekevät ja osaavat ottaa kaiken huomioon. He tekevät sen paljon paremmin kuin me täältä sivusta huutelijat.

Mutta tutkimuksia tulkitsevat myös sellaiset jotka eivät osaa niitä tulkita. Ja tämä on asia johon itse olen viime aikoina panostanut paljon. Voin nöyränä sanoa, että kun kuuntelee oikeasti osaavien tulkintoja, ei uskalla väittää osaavansa yhtään mitään tutkimustulkintaa. Eli yleensä nämä huutelevat hyvinvointigurut eivät osaa tulkita tutkimuksia kunnolla ja/tai niistä otetaan rusinat päältä pois tukemaan omaa sanomaa. Ja siksi meidän kuuluu kuunnella tulkinnoissa ammattilaisia, ei hyvinvointiguruja.

Juuri tästä syystä laitan lähteiksi aika paljon videoita. Niissä osaavat ihmiset avaavat enemmän kuin jos linkkaisin pelkän tutkimuksen. Ymmärrän, että lähdemateriaalia tulee paljon, vaikkakaan tässä ei ole kaikki jota voisi käyttää. Jos haluat tietoa ja olla nöyrä sille, että et vielä tiedä sitä mitä et tiedä, uskon että niihin syventyminen auttaa sinuakin.

Toivottavasti ymmärrät myös, että tämänlaisen vastineen kirjoittaminen on oikeastaan sama kuin kirjoittaisi kokonaisen kirjan viitelähteineen. Siksi tämä voi olla osittain ja onkin puutteellinen, ei kaiken kattava. Olen pyrkinyt tuomaan esiin ne asiat jotka kirjoittamisen hetkellä olen tärkeimmiksi pointeiksi kokenut. Blogaus ei kuitenkaan ole täydellinen koska aikaa sille ei ollut.

Lähdeluettelo ei välttämättä ole järjestyksessä koska monissa videoissa on moneen väitteeseen sopivaa asiaa. Kunnollisen järjestetyn lähdeluettelon tekeminen olisi vaatinut myös tässä kohtaa liikaa aikaa ja työtä. Olen kuitenkin pyrkinyt mahdollisimman kattavaan listaukseen.


Olen pilkkonut Annan väitteet osiin, jotta tämä olisi sinulle helpompaa. Korjaus on minun vastineeni väitteeseen.

Väite No 1

Minulta kysyttiin mielipidettä "kaunistavasta" ruokavaliosta jossa syödään paljon raakaa parsakaalia ja melonia.


Korjaus No 1

Kaunistavassa syödään kyllä hedelmiä ja panostetaan raakojen ristikukkaisten kasvisten runsaaseen määrään. Hedelminä voi olla vaikka melonit, kuten itse tykkään ja kuten niin monet Kaunistavalaiset tykkäävät. Moni on saanut ennakkoluuloistaan huolimatta huomata vesimeloniaamupalan voiman. Mutta se ei tarkoita, että Kaunistava nojaisi kokonaan tai suuremmalta osin meloniin. Yleensä meloniaamupala on vuodenajasta riippuva, kesän suosikkiaamupala, ei kuitenkaan millään tavalla pakollinen tai ainoa hyvä hedelmä.

Parsakaali on monen suosikki ristikukkaisista kasviksista. Mutta me voimme syödä ristikukkaisista mitä vain mikä itselle maistuu. Kaunistava panostaa ravinteiden maksimaaliseen saamiseen. Siksi me valitsemme kasviksista ne ravinteikkaimmat. Ristikukkaiset kasvikset ovat kasviksista ravinteikkaimpia. Ristikukkaisten kasvisten tiedetään (varsinkin parsakaalin) tuhoavan syöpäsoluja. Mutta tuo etu menetetään mikäli kasvis kypsennetään. Siksikin me syömme sen mieluummin raakana (monen muun terveyshyödyn lisäksi).

Meillä on myös oikeiden asiantuntijoiden hyväksymiä tutkimuksia joissa järjestään todetaan niiden ruokavalioiden, jotka sisältävät runsaasti hedelmiä sekä kasviksia, olevan varsinkin pitkällä ajanjaksolla terveyttä edistäviä. Tämä unohtuu usein kun salaliitot tulevat mukaan. Salaliitoissa meille opetetaan, että kasvikset heikentävät ja tappavat meitä antiravinteillaan. Meille sanotaan, että hedelmät ovat muokattuja, eivät alkuperäisiä. Kasviksetkaan eivät enää ole sitä mitä ennen. Ja ravinteetkin ovat maasta köyhtyneet, joten kasvikset ovat heikkoravinteisia. Maaperä on kyllä köyhtynyt mutta kuitenkin kaikki nämä tutkimukset on tehty juuri niillä hedelmillä ja kasviksilla joita me joka päivä kaupasta ostamme. Eli juuri niiden on todettu olevan terveyttä edistäviä. Siksi Kaunistava panostaa juuri näihin, terveyttä edistäviin kasviksiin sekä hedelmiin.

https://www.uclahealth.org/news/broccoli-and-other-cruciferous-veggies-can-significantly-lower-cancer-risks

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354933/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1208074/full

https://onlinecjc.ca/article/S0828-282X(23)01882-2/fulltext

https://nutrition.bmj.com/content/early/2024/01/02/bmjnph-2023-000629

https://nutritionstudies.org/the-china-study/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28836492/

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat


Väite No 2

On aika vastuutonta promota tällaista käytännössä syömishäiriöruokavaliota (kuten hedelmät + raakaveganismi) naisille, joilla suurella osalla on muutenkin syömishäiriöherkkyys..


Korjaus No 2

Olen valmentanut ihmisiä vuodesta 2015 asti. Minulle ei ole tullut vielä yhtäkään syömishäiriöistä jolle ongelma olisi puhjennut hedelmien ja/tai raakaruuan syömisestä. Yleensä syyt ovat aivan muualla ja moninaisia.

Sen sijaan olen saanut nähdä kuinka syömishäiriöt eheytyvät samalla kun syödään ravintoa, joka täyttää vatsan eikä mitään määriä tarvitse rajoittaa eikä kaloreita lasketa. Kun syödään niin, että nälkää ei nähdä ja huonot mieliteot poistuvat koska keho saa optimaalista ravintoa, syömishäiriö alkaa hälvenemään kun pelko lihomiseen poistuu ja fyysinen olotila kohenee.

Se, että joku ajautuu pelkojen vuoksi syömään rajoittavasti, ei ole sama asia kuin vapaudesta käsin ruokien rajoittaminen. Nämä kaksi asiaa ovat täysin erit. Eikä ole mitään näyttöä siitä, että kun oikeasti valitaan vain ne hyvää tekevät ruuat, syödään määriä rajoittamatta ja siten nähdään sekä koetaan kuinka kehon koostumus paranee ja energiatasot nousevat, että juuri se johtaisi syömishäiriöön.

Kaunistava on alusta asti opettanut kaikkia naisia syömään kunnolla, täyttämään lautaset äärirajoilleen ruokaa. Jokainen joka on minua seurannut, tietää kuinka suuria annoksia syön. Seuraajani tietävät miten opetan naisia lopettamaan syömästä kuin kipeät kissat ja alkamaan syömään kunnolla kuten kuuluu. Niin me voimme jaksaa kunnolla ja hehkua. Salaatti ei ole yhtä kuin nälkä ja ei-tyydyttynyt olo. Jos näin on, teet jotain väärin etkä noudata Kaunistavia ohjeita.


Väite No 3

Ei ole mitään logiikkaa siinä että tuollainen ruoka kaunistaisi. Parsakaali ja hedelmät ei kaunista :D Näillä myydään niin paljon turhia lupauksia naisille ja tehdään tod. Näk myös rahaa…

Korjaus No 3

Kaunistava on saanut nimensä siitä, että se paransi oman aikuisiän akneni. Akne oli ollut tuskanani jo yli kymmenen vuoden ajan. Mielestäni se on ansainnut nimensä ja ne jotka ymmärtävät nimen syvemmän merkityksen, ovat varmasti samaa mieltä.

Kauneus on toki aina katsojan silmissä, kuten kuuluukin. Me myös tiedämme, että antioksidantit ovat vasta-aine hapettumiselle (oksidatiivinen stressi). Tämä ON kauneustekijä koska solut eivät hapetu ja kuole niin vauhdilla antioksidanttien vuoksi. Kasvikset ovat kuuluisia antioksidanteistaan.

Kaunistavassa on sellainen ihana puoli, että se sisältää runsaasti beetakaroteeniä. Ja kun sitä on runsaasti keholla saatavilla, se päätyy antamaan iholle kauniin kultaisen hehkuvan sävyn ympäri vuoden. Nämä karotenoidit, joita ei saa lihasta, vahvistavat ihon luontaista vastustuskykyä ultraviolettisäteilyn (UV) B:n aiheuttamaa punoitusta (auringonpolttamaa) vastaan. Tämän todellakin ovat kaunistavalaiset huomanneet!!

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että karotenoidit tarjoavat myös valosuojan UVA-indusoitua pigmentaatiota vastaan ​​ja estävät oksidatiivisen stressin molekyylimarkkereita.

Aika kaunistavaa siis! (Eikä tätä saada reilusti jos kartetaan sitä “kevyttä” vihreää ruokaa.)

En usko, että kasviksilla ja hedelmillä myydään yhtään enempää lupauksia kuin esimerkiksi kollageenillä (joka on eläinperäinen). Ihan kaikella myydään lupauksia naisille, niin ruualla kuin kosmetiikallakin. Eikä se siten rajoitu pelkästään kasviksiin ja hedelmiin. Kauneutta myydään myös proteiinijauheilla, luuliemillä, lisäravinteilla ynnä muilla vastaavilla tuotteilla sekä monilla muilla ruokavalioilla.

Lääkäri Michael Gregerin kirja How Not To Age sisältää yli 8000 tieteeseen pohjaavaa viitettä liittyen nuoruuteen. Se kannattaa lukea jos haluaa tietoa ravinnon vaikutuksesta kauneuteenkin.

Tämä taulukkokuva on oppaastani Kaunistava Keho. Supersmuuti on Kaunistavan jokapäiväinen peruspilari. Se tarjoaa valtavan määrän ravinteita, aminohappoja, omega-3 rasvahappoja, kivennäisaineita, antioksidantteja, kuitua. Juuri kaikkea sitä mitä Kauneuskin tarvitsee.



Väite No 4

Tämä perustuu uskomuksiin, että ihminen olisi lähtöjään jotenkin epäpuhdas ja syömällä tiettyjä vegaanisia ruokia, voisi tulla taas puhtaaksi. Tämä uskomus juontaa psyykeen traumaan, jossa ihminen kokee itsensä liatuksi, tai vaikkapa muuten arvottomaksi saamaan sopivaa, ravitsevaa ja tyydyttävää ravintoa (itserankaisu / epäterve syyllisyys).


Korjaus No 4

Tässä kohtaa olen tavallaan sanaton. Tässä on tehty syvällinen psykoanalyyttinen päätelmä vain katsomalla, että Kaunistava on melonin ja parsakaalin raakaruokailua. Oletan, että koska minä olen Kaunistavan luonut, tässä ajatellaan myös minun psyykeeni tilaa ja taustaa sekä motiiveja.

Minulla ei ole koskaan ollut mitään syömishäiriötä. Minulla ei ole psyyken traumaa jota kompensoisin ruualla. Koen Kaunistavan olevan juurikin puhdasta rakkautta itselleni sekä läheisilleni, ei rankaisua. On rakkautta rajoittaa ruokia jotka tekevät meille hallaa. On rakkautta sanoa ei kiitos ruualle, joka ei tee hyvää. On rakkautta sanoa lapselle, että ei enää lisää karkkia, rakastan sinua niin paljon, että välitän terveydestäsi.

Kaikki ns. terveelliset ruokavaliot rajoittavat jotain jollain tavalla. Kaikki ovat samaa mieltä prosessoidun moskan rajoittamisesta. Mutta kun rajoitetaan eläinkunnan tuotteita, mukaan otetaan syytös ja väite siitä, että ei enää olla terveellisen rajoittamisen sisällä. Kuitenkaan eläinkunnan tuotteita rajoittamalla ei rajoiteta mitään oleellista.

On olemassa fyysisesti tyydyttävää ravintoa ja sitten on ravintoa, jota me käytämme fyysisenä sekä psyykkisenä täytteenä. On viisasta erottaa nämä kaksi toisistaan. Näin voi päästä oikeisiin traumoihinsa käsiksi kun ei peitä niistä syntyviä tunteita ruuilla joita normaalisti syö hakeakseen mielihyvää, lohtua tai muita tunneapuja.

Eläinperäinen ruoka antaa erilaisen täysinäisyyden tunteen kuin kasvipohjainen ruoka. Pihvi jää mätänemään ruuansulatusjärjestelmään ja luo tunteen täyttävyydestä verrattuna raakaan ravintoon, joka kulkee ruoansulatuksen kanavan läpi nopeasti. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin kehon täyttävä ravitseminen.

Meidän kehomme tekee puhdistustyötään joka päivä, huolimatta siitä, mitä me syömme. Mutta kun me lopetamme prosessoidut ruuat, eläinperäiset ruuat ja monet muut kehoa rasittavat ja sairastuttavat sekä koukuttavat ruuat, alkaa kehossamme prosessi, joka on vieroitusta muistuttavaa tapahtumaa. Kun alkoholisti jättää viinan ja kun huumeriippuvainen jättää huumeet, keho joutuu vieroitukseen. Fyysiset oireet voivat olla todella kovia. Ja ne helpottavat / poistuvat jos addikti palaa addiktioonsa.

Samoin käy ruuan kanssa. Vieroitus tuo fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka voivat olla vahvojakin. Minä kutsun tätä detoxiksi vaikka sana ei sitä varsinaisesti tarkoitakaan.

Sitten on myös se osa, missä keho pystyy tekemään paremmin normaalia puhdistumistaan, koska se saa ravintoa joka tukee prosessia. Kun esimerkiksi soluja ympäröivä kalvo saa oikeat rasvahapot, se muuttuu "elastisemmaksi" ja kykenee vastaanottamaan ja vapauttamaan paremmin. Silloin ravinteet pääsevät paremmin soluun sisään ja toksiinit ulos. Näin puhdistuminen ja yleinen solutoiminta paranee.

Myös maksa kiittää runsaista ravinteista, joita kasvipohjainen ravinto antaa ilman rasittavaa kolesterolia ja tyydyttynyttä rasvaa. Siten maksallakin on paljon suurempi mahdollisuus toimia optimaalisemmin.

Luulen kyllä, että tämä Annan väite on henkisyyteen viittaava. Toivon todella, että kukaan ei lähtisi tämänlaiseen uskomukseen mukaan. Me emme ole millään tavoin likaisia tai syyllisiä. Perisyntikin on katolilainen kirkko-oppi ja vaikka me ihmiset syyllistymmekin syntiin (sanan voi ymmärtää ja tarkoittaa monella tapaa, joten se olisi ihan oma kirjoituksensa), me emme ole epäpuhtaita hirviöitä joiden pitäisi hyvittää se jollain tapaa. Kaunistava ei siis koskaan ole pohjannut / viitannut ihmisen henkiseen tai hengelliseen epäpuhtauteen.

Jos tässä mennään hengellisyyteen, on huomattava, että kukaan ei voi tehdä mitään mikä tekisi hänestä pyhän tai synnittömän. Vaikka kuinka naulitsisit itse itsesi ristille roikkumaan, sinussa ei olisi itsessäsi mitään vapautusta. Ainoa vapautus kun on Jeshuassa.

Se on täytetty. (Johannes 19:30)

Vaikka mikään ruoka ei tee meistä puhdasta hengellisesti / henkisesti / psykologisesti, niin aina on oikein olla sydämellinen. Ja se, että ei kannata eläinten massamurhia, pienten lehmävasikoiden irtaannuttamista emoistaan eikä ympäristön rasittamista eläinperäisellä ruokatuotannolla, on sydämellistä. Aina. Eikä meidän tarvitse valita terveyttä tai sydämellisyyttä. Me voimme saada molemmat.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10049544/



Väite No 5

Ihminen on perinnöllisesti ja biologisesti lihansyöjä, eikä tämä liity puhtauteen tai tee kestään epäpuhdasta.

Korjaus No 5

Aina on syöty lihaa. Aina on myös raiskattu ja käytetty lapsia hyväksi.

Se, että aina on syöty lihaa tai että perinne on jokin tietty, ei kerro yhtään mitään. Perinne ei tarkoita kuin sitä, että se on ollut jostain syystä sen ajan tapa toimia. Sitäpaitsi näyttää siltä, että me emme aina ole syöneet lihaa jos antropologeihin on uskominen.

On täysin mahdollista, että lihan lisääminen ihmisen ruokavalioon on ollut selviytymiskeino kun kasvit ovat jääneet lumen alle. Selviytyminen on eri asia kuin optimaalinen ravinto. Ihminen syö selviytyäkseen melkein mitä vain. Ihminen vaikka varastaa lehmän vasikalta sen maidon. Ja tulee sillä kyllä toimeen.

Ihmisen viisaus ja tieto kasvavat koko ajan. Joskus me olimme sitä mieltä, että naisten ei kuulu saada äänestää. Ehkä jonain päivänä me katsomme kauhistuneina aikaa, jolloin massamurhasimme eläimiä, vain saadaksemme ruuaksi sitä mitä aina ennenkin on syöty. (Tai mitä halusimme hetken nautinnon huumassa mässäillä.)

Kaikilla eläimillä on oma optimaalinen ravintonsa. Eläin ei poikkea siitä, ellei sitä jollain tapaa sekoiteta. Hevonen osaa valita maasta mitä se syö. Se jättää syömättä ne kasvit, jotka eivät sille sovi. Ihminen osaa tämän myös. Me emme syö satunnaisesti mitä vain kasvista joka luonnosssa kasvaa. Me tiedämme mikä on syötävää ja mikä ei. Eikä meidän tarvitse tänä päivänä edes tietää. Me vain ostamme ruokamme sieltä missä sitä myydään. Emme me ole villieläimiä joiden pitää hankkia ruokansa luonnossa elämällä ja tappamalla. Me olemme sivistyneitä. Tätä käytetään jopa argumenttina sille, että me voimme syödä eläimiä koska olemme älykkäimpiä. Silti se ei kelpaa syyksi syödä kaupan kasviksia vaan pitäisi palata takaisin kiviaikaan?

Myös ihmisellä on oma optimaalinen ravintonsa. Ja me ihmiset olemme ihan kaikki solutoiminnaltamme samanlaisia. Meillä ei ole solutoiminnassamme eroavaisuuksia, jotka vaikuttaisivat optimaaliseen ravintoomme. Jopa ne pienet geenieroavaisuudet on todettu sellaisiksi, että ne eivät vaikuta. Tätä eivät esi-isämme tietäneet. Mutta me tiedämme ja voimme elää sen mukaan. Ei meidän kuulu elää sen mukaan, että olemme edelleen luolissa asuvia sivistymättömiä selviytyjiä, joiden päätarkoitus on pysyä hengissä.


Ihmisen anatomia viittaa siihen, että olemme ennemmin kasvissyöjiä kuin lihansyöjiä:

  • Meidän sylkemme sisältää kasvinsyöjille ominaisia ​​ruoansulatusentsyymejä, joita ei ole lihansyöjien syljessä.

  • Ihmisen leuka liikkuu sivuttain ja ylös sekä alas. Tämä kasvolihas- sekä luustojen liike on sama kuin kasvinsyöjäeläimillä. Lihansyöjien kasvolihakset sekä leukaluut liikkuvat vain ylös ja alas.

  • Ihmisen hampaat ovat kasvissyöjän hampaat, tylsät ja laattamaiset. Meiltä puuttuvat myös sahareunaiset ja terävät, pitkät kulmahampaat, niin sanotut raateluhampaat.

  • Lihansyöjien ja sekasyöjien vatsan pH on 1 tai vähemmän, mikä on tarpeeksi voimakas tappamaan raa'an lihan patogeenit. Kasvinsyöjien vatsan pH on välillä 4 - 5. Sama kuin ihmisten.

  • Koska lihansyöjät ja sekasyöjät nielevät saaliinsa paloina, heidän mahansa muodostaa 65 prosenttia ruuansulatuskanavan tilavuudesta. Kasvissyöjien ruoka vaatii alle 30 prosentin vatsan koon. Ihmisen kapasiteetti on 25 prosenttia. Sitä kun ei ole tarkoitettu eläimen ruumiinosien varastointiin.

  • Lihansyöjien ja sekasyöjien ohutsuolen pituus on vain kolmesta kuuteen kertaa niiden ruumiinpituus. Kasvinsyöjillä se on 10–12 kertaa ruumiin pituus, mikä mahdollistaa ravintoaineiden riittävän imeytymisen. Koko suolistomme on moninkertaisesti pidempi kuin lihansyöjien.

  • Lihansyöjien kynnet ovat pitkät ja terävät. Kasvinsyöjien kynnet ovat laattamaiset.

  • Ihmisen hämäränäkö on huono. Me olisimme hyvin huonoja metsästäjiä jo senkin vuoksi.

  • Lisäksi me voimme tarkastella ihmisen psyykettä. Kuka voi sanoa, että kestäisi eläimen raatelemisen paljain hampain ja käsin? Kuka voi sanoa, että me emme tunne mitään kun näemme teurastamoista kuvattua raakaa materiaalia? Ihminen tuntee luontaisesti empatiaa eläimiä kohtaan. Meidät on vain totutettu ajatukseen eläimen tappamisesta ja siten olemme jo unohtaneet yhteyden eläimen tappamisen ja sen syömisen välillä. Ei ole pihviä ilman, että eläin tapetaan. Maito vaatii lehmän raskauden ja emon erottamisen omasta vauvastaan, jotta me voimme käyttää vasikalle tarkoitetun maidon. Maitoa ei tule ellei lehmä ensin synnytä omaa vauvaansa. Kana munii kuten nainenkin. Se pudottaa ei-hedelmöittyneen munansa, ihan kuten nainenkin tekee. Ja me sitten käytämme tuon munan ruokanamme unohtaen, että kaikki kanat eivät todellakaan elä onnellista kotilaidunelämää.

Ihmisen fysiologia sekä psykologia näyttää olevan kaikkea muuta kuin lihansyöjän eikä mikään perinne muuta tätä.

https://youtu.be/U5hGQDLprA8?si=tp3pxThSxMv3ZUWR

https://youtu.be/ao2GL3NAWQU?si=51P91y02Z3u2SVXj

https://youtu.be/kGDYydkvg3E?si=C5Mo1ZOnsrV5yyn2

https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/human-ancestors-were-nearly-all-vegetarians/


Me haluamme usein pitää itseämme poikkeuksena. Vetoamme siihen yhteen vaariin, joka poltti Marlboroa kaksi askia päivässä, joi kossua iltapalaksi ja söi pekonia pitkin päivää ja eli silti 95-vuotiaaksi terveenä. Marlboro-vaari on poikkeus. Se ei kumoa sitä, että suurin osa ihmisistä kuolee ja sairastuu sydän- ja verisuonitautien vuoksi joissa isona syynä on ollut väärä ravinto.

Väite No 6

…kauneuden (hiusten kunto, kynnet, iho, silmät) määrittää pitkälti geenit. Jos haluaa vaikuttaa esim. Ihoon, kynsiin ja hiuksiin kannattaa pitää huolen että saa eläinprpteiinia, eläinkollageenia, eläin-rautaa, mineraaleja, omega3 sekä kolesterolia. Mitään näistä ei saa hedelmistä ja parsakaalista….. Esim melonissa ei ole edes juuri mitään ravinto-aineita (paitsi vettä!) Tuo ruokavalio ei ole millään tavalla edes rationaalinen.


Korjaus No 6

Kaunistavan voi halutessaan ymmärtää väärin. Nimi ei tarkoita pelkästään ulkoisten ominaisuuksien kauneutta. Hyvin voiva ihminen on kaunis. Hyvinvointi näkyy kyllä ulospäin, eivätkä tähän vaikuta kauneusnormit tai ihanteet. Sitä on Kaunistava. Kaikki muu on plussaa. Lisäksi Kaunistava ei ole vain parsakaalia ja vesimelonia. Se on paljon muutakin, tietenkin ja tottakai. (Koska eihän kukaan täysjärkinen ajattele, että riittää kun syö vain parsakaalia ja melonia.) Hedelmät ja parsakaali sisältävät kyllä kivennäisaineita (eli mineraaleja). Yllätys yllätys, ne sisältävät myös kaikki välttämättömät aminohapot eli proteiinipalikat. Eläinproteiinissa on myös kivennäisaineita ja vitamiinejakin. Se ei ole ongelma. Ongelma on se mitä niissä on niiden lisäksi (katso vertailutaulukko parsakaali versus rautu).

On totta, että geenit vaikuttavat suurimmalta osin ulkoisiin ominaisuuksiimme. Mutta tämä ei ole kaikki. Hiukset, kynnet ja iho saavat viimeisinä ravinteet, koska ne eivät ole elossa pysymisen kannalta oleellisia.

Ja jos ravinteita ei ole riittämään niihin asti, niiden kasvu ja kunto voi heikentyä paljonkin. Mutta kun kehoa super-ravitaan Kaunistavasti, ravinteita riittää yltäkylläisesti myös hiuksille, kynsille ja iholle. Lukemattomat Kaunistavalaiset ovat kokeneet tämän. Ja vaikka se onkin anekdoottista, en voi kieltää sitä miten omatkin koko elämäni ajan heikot kynnet ovat vahvistuneet. Kynsieni valkoiset läikät ovat poistuneet, ne ovat paljon vahvemmat, eivät lohkeile ja kynsien kasvu on hyvin nopeaa. Myös hiukset kasvavat runsain mitoin. Vhh:n sekä paleon aikana alkanut hiusten ohentuminen on loppunut. Iholla ei ole tulehdusta ja ihon väri on hyvin kaunis sekä tasainen.

Se, että me tarvitsisimme nimenomaan eläinproteiinia, eläinkollageenia ja eläin-rautaa näihin ulkoisiin asioihin, ei ole perusteltua. Kaunistava on alusta asti opettanut, että me emme voi ajatella suoraviivaisesti. Syötkö hiuksia kasvattaaksesi hiuksia? Et varmastikaan. Mutta silti syöt kollageeniä saadaksesi kollageeniä?

Meidän kuuluu antaa keholle ravinteet, joiden avulla se muodostaa kollageeniä, ei syödä suoraan kollageeniä (joka on eläinperäistä).

Hiukset tarvitsevat monia ravinteita voidakseen hyvin, pelkkä eläinproteiini ei tarjoa niitä. Eli sekään ei ole vastaus. Tiede myös tunnistaa ja tunnustaa eläinproteiinin haitat. Siksi Kaunistava ei koskaan sanoisi eläinproteiinia Kaunistavaksi hiusten kuntoa parantavaksi tekijäksi. Se mikä toisaalla aiheuttaa ongelmia, ei voi toisaalla olla hyväksi.

Eläin-raudalla tarkoitetaan hemirautaa. Hemiraudan kuitenkin tiedetään lisäävän kehon tulehdustilaa, sekä olevan osana jopa kakkostyypin diabeteksen syntymiseen. Meidän kehomme ei toimi niin, että jokin tarvittava olisi toisaalla kehossamme haittaava. Se mikä parantaa, ei aiheuta toisaalla sairastumista.

Hemirauta on ongelmallista, se varastoituu kehoomme, vaikka emme tarvitsisi sitä. Kun taas kasviksista saatu ei-hemirauta ei varastoidu kehoon, ellei sitä tarvita. Siksi kasvissyöjillä on yleensä matalammat rautatasot (ferritiini ja joskus hemoglobiinikin). Se ei kuitenkaan suoraan ole huono asia.

https://www.youtube.com/live/MXBNGiRiUNE?si=vTyf1SPZtaY0qNuT

https://youtu.be/qLtn3sQ2jBE?si=b0pHJ6tXxPKpEp8L

https://youtu.be/Cl6I0I8_LA0?si=e2xZfpJMBZoSuqG5

https://youtu.be/qC3Euh8Ghbs?si=hK5v6T8U1VtvXQoy

Mineraaleja, jotka ovat suomeksi kivennäisaineita, todellakin tarvitaan. Ja niitähän me saamme kasviksista oikein hyvin. Saattaa olla, että monista syistä johtuen (jotkin) kasviperäiset kivennäisaineet voivat imeytyä hieman heikommin. Mutta tässäkään me emme voi käyttää sitä suoraan pelotteluna. Meidän pitää katsoa sitä, että kärsivätkö ne ihmiset kivennäisainepuutoksista, jotka koostavat kasvipohjaisen ruokansa hyvin? Huonosti koostettu ruokavalio voi johtaa puutteisiin, niin on sekaruuankin kohdalla. Siksi syytteissä pitää olla todella tarkka mitä syyttää.

Omega-3 rasvahapot ovat hyvin tärkeitä. Ja me saamme niitä oikein hyvin kasviperäisistä lähteistä (mm. pellavansiemenet, chiansiemenet) Kasviperäinen omega myös imeytyy hyvin kun eläinperäinen ravinto jätetään pois (tästä kirjoitan enemmän Kaunistava Keho -Oppaassani). Eläinperäisen tarjoama omega-3 on yleensä kypsennetyssä ruuassa (koska me emme voi syödä raakaa lihaa / kalaa) ja siksi mahdollisuus sen härskiintymiseen on hyvin mahdollista.

Jos me taasen otamme omegat kalaöljystä, ongelmaksi nousevat nämä asiat:

  • Me tiedämme, että kalaöljy on tiivistettyä öljyä, jota on pyritty puhdistamaan raskasmetalleista ja meren myrkyistä. Mutta olemmeko me varmoja, että se oikeasti on puhdasta?

  • Kalaöljy on vahva verenohentaja, mikä on toki tärkeää, mutta liian vahvana se voi aiheuttaa mustelmia kehoon sekä verenpurkaumia esimerkiksi silmiin. Kalaöljy on myös suora lähde EPA:lle ja DHA:lle, joten se ohittaa kehosi oman kyvyn luoda ALA:n avulla nuo rasvahapot. Myös ALA:lla on omat terveyshyötynsä, kuten dementian ehkäiseminen. Tämä menetetään kun syödään suoraan kalaöljyä.

  • Puhumattakaan kalaöljyn tuottamisen aiheuttamasta tuhosta mereneläville! Siksi me jätämme eläinperäiset omegalähteet ja panostamme kasviperäisiin. (Voit lukea ohjeistukseni tähän Kaunistavasta Oppaastani, en nyt avaa sitä kokonaan tähän.)

Me tarvitsemme kolesterolia. Meidän kehomme osaa siksi muodostaa sitä itse. Ruuan kolesteroli on ongelma. Ja tämän päivän ongelma on lukuisat vastakkaiset opit sekä ruokatrendit, jotka väittävät toisin siitä huolimatta, että asiansa osaavat (ole tässä tarkkana!) asiantuntijat tunnustavat lukuisten pätevien tutkimusten tulokset, jotka kertovat LDL-kolesterolin riskitekijävaikutuksesta terveyteemme.

Muista, että vaikka kaikki tupakoitsijat eivät sairastu keuhkosyöpään, on täysin tunnustettua ja tutkittua, että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää. Siksi et voi vedota siihen, että joku syö eläinperäisesti eikä saa sydänkohtausta ja näin kolesteroli ei olisi haitallista.

https://youtu.be/jKhwTQtMB84?si=qosvF-llRUZfgXuV

https://youtu.be/NAGVDoxe6J4?si=r-4iQaSR0qhhW5go

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9006469/

Parsakaali versus villirautu

Annoskoko on tässä vertailussa vähän vääristynyt. Periaatteessa pitäisi verrata 100g rautua ja 200g parsakaalia. Eihän kukaan oleta, että sama kylläisyys saadaan samoilla grammamäärillä. Ja 200g parsakaalia kasviksena on aika vähän. Siksi raudun laskennalliset arvot pitäisi puolittaa näistä taulukon arvoista, jotta vertailu olisi realistisempi.

Chronometerissä ei ollut kuin raaka tai keitetty villirautu ja joitain villiraututuotteita. Niiden kaikkien ravintoarvot vaihtelivat todella paljon ja siksi valitsin tähän eniten raudun tuloksia puoltavan, eli raa'an. Vaikka niinhän sitä ei syödä ja pitää muistaa, että kypsennys tuhoaa aina osan ravinteista.

Parsakaali 200g raaka  / Villirautu 200g raaka

Energiaa 68 kcal / 356 kcal

Kuitu  5,20 g / 0 g

Hiilarit  13 g / 0 g

Proteiini  6 g (sis. KAIKKI välttämättömät aminohapot) / 51 g

Rasvat  0,74 g / 15 g

Omega-3  0,13 g / 5,10 g (raaka kala)

Omega-6  0 g / 1,06 g (raaka kala)

Kolesteroli  0 mg / 134,00 mg

tyydyttynyt rasva  0,23 g / 2,38 g

Kalsium 94 mg / 30 mg

Rauta 1,46 mg / 2,06 mg

Magnesium 42 mg / 74 mg

Kupari 0,10 mg / 0,64 mg

Seleeni 5,00 ug / 93,60 ug

Sinkki 0,82 mg / 1,64 mg

C-vitamiini 178,40 mg / 0 mg

A-vitamiini (carotenoideista)  62,33 ug / 0 g

Retinol 0 g / 26 g

E-vitamiini 2,88 mg / 7,51 mg

K-vitamiini 204,00 ug / 1,40 ug

Yhteenveto

  1. Villiraudussa ei ole kuitua, c-vitamiinia, hiilihydraattia, karotenoideja ja omegat ovat epäselvät koska kala pitää kypsentää.

  2. Raudussa on paljon tyydyttynyttä rasvaa, joka tulehduttaa kehon AA-aineenvaihdunnan kautta (Kaunistava Keho -opaani kertoo tästä lisää ja sitä opettaa lääkäri Brooke Goldner).

  3. Raudussa on paljon kolesterolia, jonka haitalliset vaikutukset sydän- ja verisuoniterveydelle hyvinvointiskene kyllä kiistää, vaikka tutkimukset jatkuvasti toisin näyttävät. (Olen itse uskonut myös tämän kolesterolimyytin)

  4. Kivennäisaineita saadaan molemmista aikalailla yhtä paljon. Se ei yllätä koska eläimet, joita me syömme, yleisesti saavat kivennäisaineensa samasta lähteestä kuin kasvissyöjät, kasviksista.

  5. Villiraudusta saa hurjan määrän eläinproteiinia. Meille on pitkään opetettu, että tämä on hyvä asia. Kuitenkin taas tutkimukset jatkuvasti osoittavat kuinka terveys paranee kun eläinproteiini vaihdetaan kasviproteiiniin.

On selvää, että parsakaalia pitää syödä enemmän saadakseen energiaa riittävästi. Mutta kuten aiemmin sanoin, tämä ei ole ongelma Kaunistavassa. Me syömme vatsat täyteen emmekä kuitenkaan vain parsakaalia. Ja jos syö myös kypsää kasvipohjaista ruokaa, saa helpommin runsaskalorisia aterioita.

Melonin ravintoaineet eivät jää pelkästään niihin mitä Fineli listaa. Meloni on hedelmä, joka sisältää  myös fytokemikaaleja sekä muita yhdisteitä joilla on omat hyvät terveysvaikutuksensa.

Vesimeloni sisältää runsaasti mm. sitruliinia. Sitruliini on aminohappo, joka on tärkeä välituote ureakierrossa, aineenvaihduntareitissä, jonka avulla eläimet poistavat ammoniakkia elimistöstään. Kasveista erityisesti vesimelonit sisältävät paljon sitruliinia (Wikipedia). Sitruliinilla on todettuja terveysvaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen sekä seksuaalisiin haluihin ja kykyyn.

Mm. tämä tutkimus totesi, että on todisteita siitä, että pitkäaikainen l-sitrulliinin ja vesimelonin kulutus voi parantaa verisuonten toimintaa aikuisilla, mikä viittaa mahdolliseen mekanismiin, jolla lisääntynyt l-sitrulliinin saanti voi vaikuttaa myönteisesti sydän- ja verisuoniterveyteen.

Tässä vielä toinen tutkimus joka totesi, että vesimelonituotteiden (mehu, uute, jauhe, sose) nauttiminen voi alentaa verenpainetta ja valtimoiden jäykkyyttä, kun ne sisältävät riittävästi L-sitrulliinia, erityisesti kliinisissä populaatioissa, joilla on kardiometabolisia riskitekijöitä.

Huomattavaa on, että melonia pitää syödä aika reilusti jotta saa nämä sitruliininkin positiiviset vaikutukset. Yksi syy siis lisää syödä vesimelonia kuten Kaunistavassa syödään!

Tässä myös hyvä artikkeli vesimelonista. Olisin voinut kirjoittaa samat asiat itse mutta ajan säästämiseksi linkkaan artikkelin.


Pihvistä puuttuu kokonaan:

  • Kuitu (kyllä, kuitu ON tärkeää).

  • C-vitamiini, jonka saanti on elintärkeää, koska keho ei valmista sitä itse. Lihan on oltava korkealaatuista, grass fediä, tuoretta ja joko raakaa tai kevyesti kypsennettyä C-vitamiinipitoisuuden maksimoimiseksi.

Sinänsä hauskaa, että meidän pitäisi syödä eläinproteiinia ihon hyvinvointiin, kun siitä puuttuu juuri se vahva antioksidantti (C-vitamiini) jota tarvitaan, jotta elimistö voi valmistaa kollageenia.

Saadakseen monipuolisesti kaikkia ravinteita eläinperäisestä ruuasta, pitäisi syödä joka päivä sisäelimiä. Tämä on ympäristöllisesti täysin kestämätöntä ruuan tuotantoa. Me emme kykene ruokkimaan ja elättämään niin valtavaa määrää eläimiä joita tarvittaisiin, jotta kaikki saisivat sisäelimensä. Kasviksia siis tarvitaan joka tapauksessa, eläinperäinen ei yksinään riitä. Ja sitten sillä eläinperäisellä on aina ne haittapuolet.

Runsaasti sisäelimiä syödessä ongelmaksi myös nousisi runsas rasvaliukoisen A-vitamiinin saanti. Eläinperäisistä lähteistä ja ravintolisistä peräisin olevan A-vitamiinin liiallinen saanti ruokavaliosta voi lisätä myrkyllisyysriskiä.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532916/

Sen sijaan kasveista me saamme kaiken mitä tarvitsemme, eläinperäisessä ravinnossa ei ole mitään sellaista mitä ei kasviksista saada. Eläimet eivät edes ole B12-vitamiinin lähde.

Tämän pohjalta voimme miettiä mikä on rationaalista ja mikä ei? Eläinkunnasta eniten ruuaksi päätyvät porsas, nauta, kana ja kala. Kaikki kasvinsyöjiä. Miksi me tarvitsisimme näiden eläinten lihasta vain saadaksemme sen kaiken minkä ne saavat kasviksista?



Väite No 7

Jos haluaa kauneutta niin puhdasta eläinravintoa, tietyt lääkinnälliset & anti inflammatoriset kasvikset, ja marjoja, paljon marjoja kuten puolukkaa, tyrniä ja mustikkaa jotka on sentään perinnöllistä ruokaa.. toisin kuin joku meloni.


Korjaus No 7

Tutkimusten mukaan pääasiassa hedelmäpitoiset, vihanneksia ja pähkinöitä sisältävät ruokavaliot liittyvät huomattavasti vähempään ryppyjen määrään. Pitkää ikää toivat myös palkokasvit, herneet, kikherneet ja linssit. (M.Greger, How Not To Die)

Kaunistava on aina sisältänyt marjoja. Niitä on aina suositeltu ja niitä saakin mahtumaan reilusti vaikka Kaunistaviin smuutieihin. Vesimelonin tai muiden hedelmien syöminen ei sulje pois marjoja. Mitä tulee ruuan perinnöllisyyteen, niin lisään aikaisempaan sanomaani sen, että me saamme tänä päivänä olla kiitollisia siitä, että meillä on mahdollisuus syödä myös ruokaa, joka ei ole riippuvainen siitä, mitä paikallisesti voimme kasvattaa ja tuottaa.

Mikäli saisimme vain ruokaa, joka kasvaa paikallisesti, se olisi selviytymistä, ei optimaalista. Ei välttämättä edes terveyttä tukevaa. Tätä perinnöllisyyttä idealisoidaan ja haavekuvataan kapeakatseisesti elämäntavaksi, joka olisi se oikeanlainen. Vaikka elämä on silloin usein ollut selviytymistä.

Minä haluaisin syödä itse kasvattamiani kasveja, kokonaan. Mutta minulla ei ole siihen mahdollisuutta. Haavekuva ei ole sama kuin toimiva käytäntö. Suomessa on metsät täynnä marjoja, mutta minun tarvitsisi lopettaa siksi ajaksi leipätyöni, jotta ehtisin poimia kaiken tarvittavan talvea varten. Ja pakastimiakin tarvitsisi olla monta. Tarvitsisin isomman kodin! Siksi olen kiitollinen, että saan niitä kaupasta. Se, että ostan kaupasta myös tuontihedelmää, ei yhtäkkiä muuta sitä mikä on meille hyväksi, vaikka se ei ollutkaan sitä minkä me määrittelemme perinnölliseksi.

Perinnöllisyys tarkoittaisi myös sitä, että me alkaisimme omavaraisiksi. Ihanan idyllistä ja ideologista. Mutta oikeastiko jokainen meistä on valmis ja halukas jättämään muun työn ja elämän? Muuttamaan omalle maatilalle? Mitenköhän sivistynyt yhteiskuntamme sen jälkeen toimisi?

On totta, että ruuan tuonti ulkomailta aiheuttaa ympäristöllistä rasitetta. Myös kotimaan tuotanto tekee sitä. Mutta mikäli me olemme siitä huolissamme, jokaisen huolestujan pitäisi ensiksi alkaa vegaaniksi.

On tärkeämpää tietää se mikä rasittaa ympäristöä eniten eli lihantuotanto. Ja pyrkiä minimoimaan / eliminoimaan se. Me emme voi kokonaan poistaa kaiken ruuan tuotannon ja tuonnin ympäristöllisiä vaikutuksia. Mutta me voimme muuttaa niitä niin, että suurin tuho loppuu.

Eniten ympäristöä rasittavat ruoantuotannot ovat lampaanliha, nauta, juusto ja maito. Luomu tai grass fed ei ole se mihin panostaminen vaikuttaisi siis eniten. Eläinperäisen ruuan tuotanto on suurin ympäristörasitus. Perinnöllisyysajattelussa pitäisi ehkä ottaa huomioon nämä? Vai tarkoittaako perinnöllisyys sitä, että vain lähistöllä tuotettu liha, kala ja kana ovat sitä oikeaa ruokaa? Aiemmin kerroin jo siitä kuinka grass fed -liha on myös täysin mahdoton ratkaisu asiaan ympäristön kannalta. Ja jos ruuasta vähintään 50% pitäisi olla perinnöllistä eläinperäistä ruokaa, mitenköhän se käytännössä tapahtuisi kestävästi jokaisen kohdalla?

https://ourworldindata.org/is-organic-agriculture-better-for-the-environment

https://youtu.be/8OWvvuaS-p8?si=t9f5cXUNAfXlUbJe

https://oms-www.files.svdcdn.com/production/downloads/reports/fcrn_gnc_report.pdf



Väite No 8

Yksi iso ja tärkeä havainto, jonka oon tehnyt on, että ruoat, joita naiset yleisimmin suosivat ja pitävät terveellisinä EIVÄT tue hermostollisia ja hormonaalista hyvinvointia! Naiset yleisesti suosivat salaatteja, keittoja, kylmiä ruokia, quinoa ja kikherneen kaltaisia ruokia sekä oksalaattipitoisia kasviksia.

Korjaus No 8

Havainto, jonka itse olen tehnyt on se, että naiset hyvin harvoin syövät kunnon salaatteja. Salaattina kun pidetään lounasravintoloiden jäävuorisalaatteja ja ravintoloiden sekä ruokakauppojen valmishyllyjen annossalaatteja, joiden koko ja sisältö on todella heikkoa ja pientä. Nämä eivät edistä kenenkään jaksamista eikä hyvinvointia. Me emme voi syyttää liiallista salaatin syömistä naisten ongelmista koska ongelma ei koskaan ole nimenomaan liiallinen salaatin syönti. Ongelma on kevyiden ja ravintoköyhien salaattien syönti.

Naiset kyllä syövät keittoja, koska uskovat niiden olevan kevyitä lounaita, jotka eivät sitten lihota. Tämä on täysin väärä ajatus eikä Kaunistava ole koskaan tukenut tämänlaista syömistapaa.

Oman kokemukseni mukaan naiset eivät myöskään panosta kylmään ruokaan, päinvastoin. Ensimmäinen vastalause siirtyessä raakaan ravintoon onkin valitus sen kylmyydestä. Optimaalinen ravinto ei kuitenkaan ole kylmyyskysymys. Se on ravinnekysymys. Ja jos on kylmä, puetaan päälle vaatteita ja sytytetään se perinnöllinen takkatuli lämmittämään. Jos naisilla on hermosto-ongelmaa, kyse ei todellisuuden toimintatapoja katsoessa ole siitä, että ollaan syöty liikaa kylmää ruokaa. Valmennuksissani tämä ei ole vielä ollut kenenkään ongelman syy.

Kvinoan ja kikherneiden terveysvaikutukset ovat tutkittuja. Ja edelleen haluan painottaa sitä, että hyvin hyvin hyvin harvoin (ei vielä minun kohdallani koskaan) ongelma jonkun ruokavaliossa olisi ollut se, että on syöty liikaa kvinoaa tai kikherneitä.

Mitä tulee oksalaatteihin, nekään eivät ole ongelma. Jos joku vielä väittää muutoin, hän ei ole tutkinut asiaa kunnolla.

https://www.youtube.com/watch?v=LRb-tchfQrM

https://youtu.be/Q7JIwXJnac0?si=5PGRlxOd6yegcki8

https://youtu.be/3FFV0w55k2I?si=EDk7rz3cFvwrN8kW

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622000081


Väite No 9

Esim. Uupumuksesta toipuessa ja terveisiin hormoneihin tähdättäessä tärkeää on kuitenkin myös korkea glykeemiset ruoat, eli hiilihydraatit, proteiini sekä kolesteroli josta tehdään steroidihormonit kuten estrogeeni ja progesteroni. Naiset saavat liikaa vihreitä, kikherneitä, viljoja, papuja ja quinoaa sisältävästä ravinnosta liikaa fytaatteja ja oksalaatteja, Nämä puutokset voivat aiheuttaa väsymystä ja hormonaalisia epätasapainoja, koska mineraalit ovat tärkeitä entsyymitoiminnalle ja hormonien synteesille. Liian vähäinen proteiinin saanti "kevyistä" ruoista, vaikuttais negatiivisesti hormoneihin, välittäjäainesynteesiin sekä huom. kilpirauhaseen(!!) Joka on yhteydessä metabolismiin. Tämä on syy miksi vegaanit ovat riskissä sairastua.

Korjaus No 9

Uupumuksesta toipumiseen solut tarvitsevat ylenmäärin kaikkia makroja (hiilihydraatti, rasva ja proteiini) joita mitään ei Kaunistavassa rajoiteta. Ne tarvitsevat myös tulehdusta alentavaa ravintoa. Valitettavasti hermosto-ongelmista kärsivät, kärsivät yleensä myös kehon tulehdustilasta. Tätä tulehdustilaa saadaan laskettua eliminoimalla eläinperäiset ruuat (jotka AA-aineenvaihdunnan kautta nostavat tulehdusta) ja panostamalla runsaaseen kuitumäärään, jonka tiedetään olevan kaikista tulehdusta laskevin ruokaosa sekä kasvipohjaisiin omega-3 -rasvoihin, joiden tiedetään laskevan tulehdusta.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23941862/

Hiilihydraatti on todella tärkeää meille. Se on ensisijainen energian lähteemme eikä sitä pidä rajoittaa. Me emme kuitenkaan tarvitse sitä varten raskaita tärkkelyksiä tai viljoja. Myös raa'at kasvikset sekä hedelmät ja marjat antavat meille tarvittavan hiilihydraatin kun vain syömme energiantarpeemme mukaisesti. Sanoisinkin, että suuri ongelma naisilla on liian vähäinen energian saanti, ei se, että energia otetaan kasviksista.

Kasvisruoka ei myöskään ole vajaa proteiinista. Ei ole mitään näyttöä siitä, että hyvin syövät kasvipohjaisesti elävät kärsisivät proteiinin puutteesta tai vajauksesta. Tämän voi omalla kohdallaan tarkistaa yksinkertaisella verikokeella. On kaksi poikkeustilannetta joissa tulos viittaa proteiinipuutteeseen. Ne ovat selkeä aliravitsemus sekä hyvin vakava tulehdustila kehossa.

Mitä tulee väitteisiin fytaateista, oksalaateista, kolesterolista ym, palaahan taaksepäin tässä vastineessani.

Miksi tutkimukset toisensa jälkeen näyttävät kasvipohjaisesti syövien olevan terveimpiä mikäli syy sairastumisiin olisi kasvipohjainen ravinto? Se, että joku sairastuu vegaanina ei ole merkki siitä että kasvipohjainen ruokavalio ei ole terveellinen tai että se olisi aina puutteellinen ja johtaisi sairastumiseen.

Se voi olla puutteellinen, riippuen toteutuksesta. Mutta sekaruokavalio voi ihan samoin olla puutteellinen. Puhdaskin kasvipohjainen ruoka voi myös olla koostettu niin, että se ei riitä ehkäisemään ja parantamaan sairauksia. Näin myös puhtaasti kasvipohjaiset syöjät voivat sairastua. Tutkimukset näyttävät kuitenkin johdonmukaisesti, että mitä enemmän ruokavalio sisältää kasviksia ja hedelmiä, sitä paremmat terveysmarkkerit ovat ja sitä paremmin suojautuu esimerkiksi syöviltä ja sydän- sekä verisuonisairauksilta.

Tutkimukset myös näyttävät, että vaikka hyvin koostettu sekaruokavalio tuo terveysvaikutuksia, vielä parempaa terveyttä saadaan kokonaan kasvipohjaisella ravinnolla.

Yleensä valmennukseeni tulevat kilpirauhasongelmaiset ovat sekasyöjiä. Joitain kasvissyöjiä on, mutta ruokavalion toteutus ei silloin ole ollut super-ravitsemista ja tulehdusta laskevaa kasviperäistä. Sellainen tarvitaan, jotta kehoon syntynyttä aineenvaihdunnan heikkenemistä (vastustuskyvyn heikkeneminen), tulehdusta ja sairautta saadaan tehokkaammin korjattua. Minulla löytyy kokemusta monista kilpirauhasen ongelmaisista, jotka ovat saaneet Kaunistavan avulla tilanteen parempaan suuntaan tai jopa korjattua. Mukaan lukien oma kilpirauhasen ongelmani joka alkoi vhh-vuosinani. HUOM! Tämä EI ole lääketieteellinen ohje! En ole lääkäri enkä voi hoitaa ketään missään lääketieteellistä hoitoa vaativassa sairaudessa. Huomaathan tämän läpi kirjoitukseni. Olen siksi linkannut lääkäreiden lähteitä, jotta jakamani tieto olisi mahdollisimman oikeaa.

https://youtu.be/0s5vzsabNpI?si=wGVS8BGfLk72BSe3

https://www.sinergiaanimalinternational.org/single-post/plant-based-decreases-covid-19-mortality

https://nutrition.bmj.com/content/4/1/257

https://youtu.be/qLtn3sQ2jBE?si=5OoZ-4HeN5kpkcsV

https://youtu.be/IaE2-vc3IWs?si=Tw5jURpG-FQCcX7k

https://youtu.be/05pe-dzwvNg?si=IB_trShHrO_91bwp


Väite No 10

Insta ja some on lisännyt kauniiden värikkäiden annoskuvien myötä kuvitelmaa, että vihreät ja quinoa on terveysruokaa. Teollisuuden ja ilmastoagendan aivopesemät ravitsemusterapeutit lisäävät vettä myllyyn. Valitettavasti tämä maksaa naisille todella paljon. Niin monet viherpupuquinoa-insta-ruokaa syövät terveyttä tavoittelevat naiset sairastuvat, turhaan!!

Vihjeitä saa siitä miten esim meidän suomalaisten esi-isät ovat syöneet tuhansia vuosia. Tämä on ruokaa jota elimistömme pystyy optimaalisesti hyödyntämään. Kevyen ruoan osuus ei saisi olla yli 50% ruokavaliosta tai riskit kasvaa.


Korjaus No 10

Instagram ja somemaailma ovat todellakin lisänneet humpuuki- ja uskomustiedon leviämistä todella ongelmallisesti. Itsekin olen sortunut moneen sellaiseen. Yksi niistä oli VHH-dieetti. Tai tämä pro-metabolinen esi-isäruokavalio.

Väittämät kuulostavat alkuun vakuuttavilta. Ja ideologisilta. Mutta ne eivät kestä syvempää tutkimista, eikä niille löydy kunnollista tiedettä taustatueksi. Huomaathan, että hiirillä ja rotilla tai muilla eläimillä tehnyt tutkimukset eivät ole päteviä!

Ihmisen silmää miellyttää luontaisesti värikäs ja kaunis. Eläimen kuollut ruho tai kana kaula katkaistuna ei näytä houkuttelevalta. Mutta ilmeisesti esi-isämme ovat olleen meitä viisaampia ja siitä huolimatta tienneet, että kuollut eläin on meille parempaa ravintoa kuin värikäs kasvis?

Esi-isämme ovat myös eläneet alle neljäkymppisiksi. He ovat eläneet luolissa ja kulkeneet jaloin. Heillä on ollut varmasti myös pätevä hammashoito ja kehittynyt teknologia? Mikäli me omaksumme terveellisenä heidän elintapansa (joka EI ole ollut karnivore eikä vhh), miksi emme omaksu heiltä myös muita elämäntapoja? Autot pois, hevoset pois ja mennään kävellen joka paikkaan. Muutetaan luoliin asumaan ja unohdetaan hygienia kokonaan.

Kuulostaa juurikin ihanan idylliseltä. Ja sellaiselta mistä me haluamme otaa ohjeet siihen miten elää terveellisesti tänä päivänä, eikö?

Se, että teollisuus ja ilmastoagenda olisi aivopessyt ravitsemusterapeutit, on aika surullinen syyte kun katsoo tutkimustuloksia ravinnosta sekä eläinperäisen ravinnon tuotannon aiheuttamia kuormituksia ympäristölle. Tutkimukset osoittavat toinen toisensa jälkeen kuinka esimerkiksi naisten rintasyöpää ehkäisevänä tekijänä on runsaskuituinen, kasviksia ja hedelmiä sekä kasvirasvoja sisältävät ruokavaliot. Ja aina parempia tuloksia tulee kun korvataan eläinproteiinit kasviproteiineilla, joista yksi hyvä esimerkki on juurikin kvinoa.

Jännä on, että kasvissyönnissä ei ole lehtikaalin myyntivoimia tai kvinoan promoamisvoimia. Viimeksi kun olen asiaan perehtynyt, teollisuus on promonnut todella voimalla liha- sekä maitoteollisuutta. Mutta että lehtikaalia? Kasvipohjaisia lihan korvikkeita promotaan kyllä. Syystäkin. Meillä on tutkimustulosta siitä kuinka ne ovat parempia terveydellemme kuin se liha. Silti siinäkin on vielä matkaa markkinavoimien valloittamiseen tässä asiassa.

Meillä on uskomus nimeltä 'meitä huijataan kaikessa'. Se on paikassaan hyvä. Koska juuri viikonloppuna sain itse kokea miten uutisointi tapahtumasta, jossa itse olin, oli jotain aivan muuta kuin mitä se paikan päällä oikeasti oli.

Mutta kun lähtee sokeasti mukaan tähän 'meitä huijataan kaikessa' -uskomukseen, päätyy uskomaan kaiken mitä sieltä uskomuksesta tulee. Silloin filtteri ja oma arviointikyky jää ja uppoaa maailmaan jossa kaikki on salaliittoa ja vain meidän sortamistamme sekä heikentämistämme varten.

Kasvisruoan opetetaan tässä uskomuksessa olevan turmiollista ja valheellista ilmastoagendaa ajava huijaus, jonka ainoa tavoite on heikentää meidät teollisilla korvikkeilla ja riistää meiltä meidän oikea ravinto.

(kannattaa tutustua mm. tähän SWAP MEAT tutkimukseen sekä tähän artikkeliin joissa todetaan vegaanisten lihankorvikkeiden olevan tutkitusti terveellisempiä kuin lihan. Tiedän. On vaikeaa uskoa että se voisi olla näin. Siksi me emme voi luottaa omaan uskomiseemme.)

Huh.

On niin surullista, että kun me uskomme johonkin, emme enää kykene suodattamaan ja kyseenalaistamaan tietoa. Se näkyy kaikessa. Uskonnot ovat tästä hyvä esimerkki. Kun uskoo uskontoonsa, ei enää kyseenalaista sen oppeja. Kaikki menee läpi ja kaikki omaksutaan totuutena. Sama tapahtuu kun uskoo, että 'meitä huijataan kaikessa'.

Ja kyllä, me emme todellakaan tiedä totuutta siitä mitä maailmassa tapahtuu. Emme todellakaan. Mutta meillä on olemassa hyvien ihmisten tekemiä hyviä tutkimuksia ravinnosta. Me voimme katsoa niitä objektiivisesti. Ja meidän pitääkin. Koska me emme TUNNE mikä on meille hyvää ravintoa.

Me emme TUNNE kuinka verisuonemme täyttyvät plakista ja tukkiutuvat pikkuhiljaa. Me emme tunne kuinka syöpäsolut alkavat muodostumaan. Me emme tunne kuinka päivämme vähenevät kun syömme kuten uskomusopit esi-isiemme liharuokavalioista meille opettavat.

Jos instapupuruokaa syövät naiset sairastuvat, syy on pupuruuassa. Mutta jos puhdasta sekaruokaa syövä nainen sairastuu, syy on geeneissä. Sairastumisille on monta syytä, ei vain instapupuruoka. Ja siksi tämänlaiset väitteet ovat hyvin tyhjiä sekä ajattelemattomia.

Kumpi siis on totta ja kumpi on salaliittoa / markkinavoimia / terveydestä meitä poissa pitämistä?

Liha- ja maitoteollisuus rakastaa tätä lihan ja raakamaidon promoamista ja kasvisten mollaamista. Ja voisi sanoa, että meidän sairastuttamisemme agenda palvelee sitä myös. Tutkimukset kun näyttävät meille koko ajan systemaattisesti kuinka eläinperäinen ravinto on osasyy terveysongelmiimme. Mitä jos tutkimukset ovatkin oikeassa ja nämä vastakkaiset hyvinvointiteoriat ovat markkinavoimien masinoimia uskomusoppeja? Mitä jos? Mitä jos vastaus on aivan nenämme edessä, mutta me etsimme sitä salaisista teorioista ja lähteistä, jotka nostavat itsensä fiksuimmiksi kuin mitä asiantuntijat ovat? Mitä jos? Mitä jos ylpeys syntyy kun uskomme olevamme oikean tiedon lähteellä jota eivät sokeat näe? Mitä jos se ylpeys estää totuuden näkemisen?

Nöyryys antaa tilaa hengen viisaudelle. Ja koska ylpeys nousee paremmuudentunteesta kovin helposti, on riskinä eksyä. Vaikka kuinka olisi tietoinen.

Rukoilen todella, että heräisimme uskomusopeista pois ja alkaisimme kyseenalaistamaan sitä mitä meille totuuksina hyvinvointimaailmassa huudellaan. Se vaatii sen, että se murtuu mihin on uskonut. Kun on uskonut, että totuus löytyy vaihtoehto-opeista, on vaikeaa nöyrtyä sille, että ehkä sielläkin on totuuden lisäksi valhetta. Ehkä jopa enemmän kuin virallisessa tiedossa. Ehkä.

Tämä vaatii kysymyksiä. Kun sinulle opetetaan jotain, älä ota tietoa totena vain koska se tukee sitä minkä uskot olevan totuus. Sen sijaan kysy.

Onko tämä väite oikeasti näin? Onko se totta? Onko sille todisteita olemassa? Kertooko tiede oikeasti niin? Kertovatko tilastot oikeasti niin? Jos uskomusoppi väittää, että vegaanit eivät saa riittävästi proteiinia tai retinolia (eläinperäinen A-vitamiini) ja että niiden vajauksista syntyy ongelmia, niin kysy onko se totta?

Onko meillä näyttöä siitä, että näin on ihmisillä? Kysy näyttöä. Älä kelpuuta anekdoottia vaan katso meta-analyysejä.

Meillä ei ole näyttöä siitä, että vegaanit eivät saisi riittävästi proteiinia tai A-vitamiinia. Meillä ei ole näyttöä siitä, että saisimme liikaa kuparia ja liian vähän sinkkiä. Meillä ei edes ole näyttöä siitä, että kasvipohjainen ruokavalio heikentäisi urheilusuoritustamme tai kehonkoostumustamme.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc...

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38913935/

Kaikki puutokset ovat mahdollisia mikäli koostaa ruokansa ravinneköyhästi. Mutta Kaunistava vegaanius ei ole sitä. Se on täysin päinvastaista. Ja sen ovat monet kokeneet kun ovat syöttäneet Kaunistavan aineenvaihdunnan detoxin aikana syödyt ruokansa Chronometeriin.

Meidän on hyvä myös muistaa, että me emme pysty korjaamaan kaikkea kehossamme ravinnolla. Kaiken korjaamiseen tarvitaan monta palikkaa kohdilleen. Ja joskus kaikkea ei ole edes tarkoitus korjata. Tai pitää tehdä ensin virheitä, että voi korjata sen mikä on vialla.

Kiitos sinulle kun luit tänne loppuun asti pitkän kirjoitukseni. Rukoilen todella, että se vapauttaisi sinua ja että saisit ymmärryksen erottaa uskomusopit oikeasta opista. Ja, että hyvinvointiskenen valheellisuus näyttäytyisi jokaiselle.

Se on oikeaa vapautta! Ja nöyryys on tie sinne.

Me emme tiedä sitä mitä me emme tiedä.

Ps. Huomaathan, että minä EN tuomitse kenenkään syömistapaa. Jokainen tekee kuten parhaakseen kokeen ja näkee ja mikä on sillä hetkellä hänen elämässään osuvin tapa syödä.

Supersmuutin ravinteita

Energiaa 571,72 kcal

Kuitua 27,76 g

Hiilareita 104,40 g

Proteiinia 16,48 g

Rasvat 16,80 g

Omega-3 7,98 g

Omega-6 2,59 g

Kalsium 386,35 mg

Rauta 8,87 mg

Magnesium 375,91 mg

C-vitamiini 166,11 mg

A-vitamiini (karotenoideista) 980,92 ug

Folaatti 518,40 ug

E-vitamiini 6,15 mg

Seleeni 13,02 ug

Sinkki 3,24 mg

B1 0,91 mg

B2 0,68 mg

B6 1,59 mg

Tämän Kaunistavan supersmuutin resepti on Kaunistava Keho -oppaassani. Se on perusohje jota voi sielä upgreidata niin että se sisältää vielä enemmän ravinteita. Näin minä teen joka päivä koska vatsani kestää kuituja paljon paremmin kuin aloittelevan kasvisten syöjän.



Anna Ofakashan instagram-stoorit Kaunistavasta heinäkuun -24 alussa. 1/2

Anna Ofakashan instagram-stoorit Kaunistavasta heinäkuun -24 alussa. 2/2

Minna Nurmi